Marjaisa Cashew-chialeipä

Sisältää affiliate-linkkejä.

Aina silloin tällöin on hyvä tehdä siivousta ruokakaappeihin ja hyödyntää etenkin ne vääjäämättömästi parasta ennen -päivämäärää lähestyvät rouhe-, pähkinä-, siemen- sekä hiutalepussit. Olen jo jonkin aikaa ollut kiinnostunut vuokaleivän valmistuksesta ja uusi vuoka odottikin vain korkkaamistaan. Niinpä päätin kokeilla, josko vanhenevista aineista saisi aikaan kelvollisen leivän.

Hieman jännitti, mitä tuleman pitää, sillä olen aiemmin leiponut vain sämpylöitä. Tulisiko vuokaleivästä tarpeeksi kiinteä, mehevä ja maukas?

Tein leivän seuraavilla raaka-aineilla:

2,5 dl cashewpähkinöitä rouhittuna
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl kvinoajauhoa
1 dl Linomix-pellavarouhetta
4 rkl chia-siemeniä
6 rkl psylliumkuitujauhetta
2 tl suolaa
5 dl vettä
6 rkl oliiviöljyä
3 rkl taatelisiirappia
1 dl hunajaa

Näillä ohjeilla tehtynä leipä ei ole gluteeniton, sillä Linomix sisältää pellavarouheen ja marjajauheiden lisäksi kauralesettä. Gluteenitonta ruokavaliota noudattava voi tällöin laittaa Linomixin sijaan 0,5 dl pellavarouhetta ja yhteensä 0,5 dl erilaisia marjajauheita, kuten tyrniä, mustikkaa ja karpaloa. Vegaani luonnollisesti jättää ohjeesta pois hunajan.

Vuokaleivän tekeminen on todella vaivatonta: pilko cashewit rouheeksi ja lisää ne kuivien aineiden sekaan. Sitten vain nestemäiset aineet joukkoon.

Tasoittele taikina voideltuun vuokaan. Leipä ei kohoa uunissa lainkaan, joten voit täyttää vuoan halutessasi jopa piripintaan. Oma leipävuokani on kooltaan n. 25 cm x 11 cm ja vuokaan jäi vielä tilaa.

Paista leipä uunissa 175 asteessa noin 1 h ja 15 minuutin ajan. Parhaiten leivän kypsyys selviää, kun tuikkaat sitä puutikulla. Jos tikkuun tarttuu taikinaa, anna vielä paistua.

Marjaisa Cashew-chialeipä - vegevaara.fi

Chia-siemenet luovat leipään hieman geelimäisen tekstuurin, joten ei kannata huolestua, vaikka leipä ei kypsänä vaikuta järin rapealta. Tämän kääntöpuoli onkin se, että leivästä tuli juuri niin pehmeä ja makoisa kuin toivoinkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *